Tvätta händerna

Förutom att vi faktiskt numera får hänga med djur om eftermiddagarna får vi också lära oss att tvätta händerna.

Hur många tänker på hur ni tvättar händerna efter ett toalettbesök, eller hur ni klär på er kläderna på morgonen? I alla fall inte jag, det går ju på automatik. Igår tog vi på oss munskydd och hårskydd och sedan fick vi lära oss operationstvätt. Inget komplicerat, man tvättar och spritar händer och underarmar enligt en viss procedur i en minut. Förr tvättade kirurger i hela fem minuter, men av olika anledningar är tvättrutinen numera en minut lång.

Därefter skulle operationsrocken på och sedan de sterila handskarna. Och tro mig, att behöva fundera på exakt hur du ska ta på dig en rock och ett par handskar och vad som är sterilt och inte, vad som får nudda vad och inte var faktiskt lite klurigt och det är helt klart ett moment som kräver träning.

I full mundering fick vi sedan träna på att suturera, ligera, byta skalpellblad på skalpellen och dra ut suturmaterial på ett sterilt sätt. Rutin, på rutin, på rutin. Jag som av naturen vill göra allt i livet på snabbast möjligast (och ibland tyvärr då, rätt slarvigt) sätt får verkligen tänka till här och andas lite emellanåt. Andas var dock inte det lättaste igår när jag stod där helt genomförkyld med, som det kändes, snor i hela munskyddet. 😉

Även operationssalsrutiner och suturering ska tentas av den här terminen, liksom en hel del annat. Som jag har nämnt innan går den här terminen ut på att vi ska ha tillräckligt med kunskap för att få börja på klinikrotationen efter jul.

Jag har precis varit i stallet och ridit och nu ska jag koka en kopp kaffe och plugga lite kossor inför tentan på fredag. Ikväll är det traditionsenlig syjunta (Julia, 65 år) med mina kära vänner.

/Julia

Annonser

En reaktion till “Tvätta händerna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s