Akutvård, häst, fest och lov

Hej igen. Hej för sista gången innan jullovet. Som alltid har vi såklart en tenta direkt efter jullovet, men jag tänker ändå ha så mycket ledigt jag bara kan.

Lagom till terminens slut hade jag en riktig energihöjare till långhelg. Har haft besök hela helgen och träffat vänner varenda kväll. Gick på en examensbal i lördags och det var så roligt att vi inte kom i säng förrän 06:30 dagen därpå. Om alla helger (och fester) var såhär roliga skulle jag nog orka med veterinärstudierna jämt och aldrig tappa motivationen…

Avslutade den förra skolveckan med att ha rektaliseringsövning på skolhästarna. Är jag knäpp som sett fram emot den övningen hela terminen? Det är på något sätt den bild jag haft av veterinäryrket sedan jag var liten. Dessutom är jag, som ni vet, nördigt intresserad av hästens mag- och tarmkanal. Nu är jag lite äldre, kanske lite klokare och har breddat mina insikter i vad yrket också kan innebära. Men ändå.

För varje praktisk övning vi har inser jag också hur svårt yrket kan vara. Inne med armen i hästrumpan är det en konst att faktiskt känna livmoder, äggstockar, njurar, ligament, mjälte och andra tarmstrukturer. Det lär nog bli lättare med tiden (och med mer träning) och jag hoppas kunna hjälpa många kolikhästar och dräktighetsundersöka ston i framtiden.

Nu till något annat. I veckan som gått hade vi också en heldag i akutvård och anestesiologi (narkos). Vi fick en ordentligt genomgång i hur en narkosapparat fungerar. Efter det har jag en något mer klar bild i huvudet och insåg att det inte bara är en massa slangar, sladdar, knappar och kurvor från monitorer som jag inte har en aning om vad de betyder och hur de fungerar.

Under dagen fick vi också öva en hel del på kadaver. Vi fick lägga tracheotomi på hundar, en akutåtgärd som går ut på att snabbt ge djuret fria andningsvägar om djuret exempelvis har satt något i halsen och inte får luft. Vi fick också träna på att dränera brösthålan från exempelvis blod eller vätska med kateter, samt lägga nässonder.

Eftermiddagen ägnade vi åt intubering. Vi hade flertalet olika hundraser att träna på, men även katter och en häst (självklart inga levande djur här heller). Det gäller att hålla tungan rätt i mun, välja rätt tubstorlek, vara rädd om vävnaden och faktiskt hamna i luftstrupen med tuben och inte i matstrupen. Vi fick också möjlighet att öva på hjärtstick, ett moment som ibland förekommer vid avlivning av smådjur.

Saker och ting jag skriver om kan ibland låta makabert, men det är en viktig del av undervisningen. Det gäller att ta chansen och öva så mycket som möjligt när vi får tillgång till kadaver på det här sättet. Vi tränar, övar, gör fel och slutligen rätt, för att en dag göra ett bra jobb ute i verkligheten.

Nu laddar jag för en sista kväll med Uppsalaumgänge för det här året. Imorgon åker jag hem till Kungsbacka och sedan vidare till Teneriffa, där jag ska ladda batterierna maximalt inför en vårtermin som heter duga. En tenta och några föreläsningar är det kvar efter jul. Sedan börjar jag på smådjurskliniken och min första praktiska vecka ska jag vara på akuten. Taggad och livrädd.

God jul på er!

/Julia

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s