Kardiologi

Hej igen!

Ekorrhjul är bara förnamnet. Frukost-skola-kvällsmat-sova. Ungefär så. Lååånga dagar på smådjurskliniken tar något extremt på hjärncellerna, men oj vad lärorikt det är.

Hade önskat mig en till vecka på operation, men vi får bara en vecka var. Förra vecka var verkligen rolig och vi tyckte tillslut vi var riktigt duktiga som kastrerade en honkatt på under en timme (tills vi fick veta att en snabb kirurg på stället en gång gjort det på 6(!) minuter). Övning ger färdighet, uppenbarligen.

Den här veckan är jag på intermedicin. Vi går med olika specialister och tar emot patienter. Igår hade vi hudpatienter hela dagen, alltså dermatologi. Där kan man träffa på allt från katter med öronskabb till hundar som utreds för olika typer av allergier.

Idag har vi varit med kardiologen, alltså hjärtspecialisten. Vi har hunnit lyssna på många hund- och katthjärtan idag och det gäller att träna sina öron och lägga varenda hjärtrytm och vartenda hjärtljud i sitt inre minnesbibliotek inför framtiden. Blåsljud av varierande grad är inte alltid helt solklara i våra nybörjaröron. Vi har tittat på flera ultraljud av hjärtan idag och även EKG.

Något vi verkligen lär oss mer om nu i praktiken är just behandlingar. Just behandling och allt vad det kan innebära har vi aldrig riktigt nämnt under de teoretiska åren, men nu är det dags att sluta cirkeln från de teoretiska åren på något sätt. Med behandling kommer ofta läkemedel. Fass.se är nog den mest besökta hemsidan på min dator den här veckan. Förra veckan snurrade kattlivmoder, testiklar och suturer runt i mitt huvud. Nu snurrar utredningsgångar, läkemedelsnamn, verksamma substanser och verkningsmekanismer.

Imorgon har jag, och typ halva klassen (vilken fantastisk tenta…) omtenta i anestesiologi efter skolan. Jag hoppas det går vägen. De här dagarna har varit helt fullproppade och igår kväll ville jag mest gråta när jag kom hem vid 18.30 och visste att berget av anestesiologiplugg låg framför mig, men att jag också skulle läsa in mig på morgondagens (dagens) kardiologpatienter för att vara förberedd. Det blev en låååång kväll och mina hjärnceller skrek efter sömn efter en intensiv dag på kliniken. Som sagt, det är roligt, lärorikt och givande, men också väldigt krävande. Just nu är det vääääldigt mycket att läsa. Trött är bara förnamnet, men JAG SKA BLI VETERINÄR och vi peppar varandra och ser till att skratta, dricka öl och fika hur trötta vi än är. Allt går mycket lättare då!

I sommar jobbar jag min sista sommar som icke-veterinär. Det känns ganska overkligt. Sommaren 2019, alltså efter årskurs 5 får vi ju arbeta som TF-veterinärer, om vi ligger i fas med skolan vill säga. Hur som helst, även min andra (och kanske då sista) sommar som djurvårdare ska jag spendera hos Distriktsveterinärerna. Den här gången hos distriktet på Gotland. L.Ä.N.G.T.A.R. Och eh, ja, det är alltid hysteri kring sommarjobb av någon anledning och alla söker redan i november. Så ja, det är redan klart.

/Julia

 

Annonser

En reaktion till “Kardiologi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s