Hundtänder

Hej!

Idag har min lilla grupp haft en heldag med tänder. På schemat stod en munsanering på en av skolans beaglar och att extrahera tänder från kadaver.

Vid munsaneringen fick vi vara med och göra allting från start till slut. Vi tog en anamnes, undersökte den lilla hunden och kollade att hon var i skick att sövas. Sedan fick vi (ja, det krävdes alla sju våra sju hjärnor) koppla ihop all utrustning och alla slangar till narkosapparaten och räkna ut doser för premedicinering, induktion och underhåll av narkosen. Därefter var det dags för lilla hunden att bli sederad, innan intubering och sövning. Sedan fick vi turas om att övervaka narkosen och undersöka munhålan, dokumentera fynden och avlägsna tandsten.

Halva dagen ägnade vi också åt att ta ut tänder på kadaver. Det är alltid lite märkligt att arbeta med lösa huvuden, men det går bra när man fokuserar på uppgiften man har framför sig. Vi skulle först extrahera en framtand och sedan även kindtänder med flera rötter. Vi fick då borra i tänderna för att kunna ta ut dem rot för rot. Det var en konst. Trots att jag är dotter till en tandläkare föddes jag inte med färdigheterna i blodet. 😉

En rolig, intensiv dag! Kom ihåg att borsta tänderna på era hundar och katter!

Vi turas om med tvätten i skolan, eftersom vi har klinikkläder på oss hela dagarna. Vi är många i klassen, så det blir bara två/tre tvättdagar per person på ett år. Jag har haft mina tvättdagar den här veckan och ett tag blev jag nästan bitter över hur många vi faktiskt är som läser kursen. Tröjorna som skulle vikas tycktes aldrig ta slut… Men nu är jag fri från mina plikter för resten av året!

Imorgon är det tillbaka till kliniken med patienter igen. Vi går på kirurgipol och då kan det komma in lite av varje. I måndags var jag exempelvis med på behandling av flera sårskador. Här om dagen hade jag en patient som vägde mer än mig själv. På hästkliniken är det inget konstigt, men på smådjurskliniken händer det inte varje dag. Jag kände mig ganska liten. 😉

 

Annonser

2 reaktioner till “Hundtänder

  1. Hej!
    Jag har en fråga som jag skulle uppskatta så mycket om du kunde svara på! Jag ska söka till veterinärprogrammet till hösten, men jag undrar hur du tror det skulle funka att ha hund? Är det relativt lätt att ta sig hem (förutsatt att man bor hyfsat nära) på lunchen och gå ut med henne? Är det ofta väldigt långa dagar?
    Tack på förhand! 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s