Idisslare

Efter snart två veckor på idisslarkursen funderade jag starkt på att ge upp min framtida karriär som distriktsveterinär, men jag har nog slutat sura nu. 😉 Det har varit ganska sega veckor, eller ja, egentligen bara betydligt lugnare än tempot på smådjurskliniken, där av har även min hjärnas tempo också stannat av lite. Tyckte ett tag också att de praktiska moment jag var med på gick åt pipsvängen. Kanyler som böjde sig, kanyler som hamnade på fel ställen (hur kan det kännas lättare att lägga permanentkanyl på en katt med minimala blodkärl än på en ko som har kärl stora som cykelslangar?!), dessutom blev jag omkullvält underifrån av ett får här om veckan. Har nog aldrig känt mig så klen, haha.

Nej,  nog om min negativa inställning. Idag fick vi en genomgång i hur man genomför en munhåleundersökning på en ko. Ett moment som sällan görs i praktiken, är inte ens jämförbart med hästtandvård, men som vi såklart ska kunna när det väl behövs. Vi fick träna på att sätta på munstege och sticka in handen i kons mun och känna på tunga och slemhinnor. Svåråtkomligt och lurigt med de extremt vassa tänderna som befinner sig långt där inne.

Avslutningsvis fick vi träna på att sonda en ko, ett betydligt vanligare moment inom veterinärmedicin. På med en annan sorts munstege och ned med slangen, i princip. När man sondar en ko går man alltså ned genom munhålan, jämfört med hästar där det görs genom näsan.

Vi har också haft en kort juverkurs under veckan. En del teori, men också lite praktiskt arbete. Mastit, alltså juverinflammation, är en väldigt vanlig orsak till veterinärvård hos mjölkkor. Vi spenderade en förmiddag i labbet, där vi fick fräscha upp minnet gällande olika typer av mastitorsakande bakterier. Det var nyttigt och lärorikt. En eftermiddag ägnade vi också åt ”juverkirurgi”, där vi fick träna på att använda olika typer av verktyg för att vidga spenkanalen på juvret vid ett eventuellt stopp, bandagera spenar, skära upp spenen och sy ihop (simulera olika typer av spensår) på olika sätt och slutligen också amputera en spene. Vi fick också träna på att sätta in en kanyl i spenkanalen för att ta ett mjölkprov, en metod man kan använda vid spenskada om det inte går att få ut mjölk till provtagning ”den vanliga vägen”. Att arbeta med juver är i praktiken inte en särskilt ergonomisk arbetsställning. På övningen hade vi enskilda juver som låg på bord. I verkligheten ser det inte riktigt ut så. Kanske värt att träna på att sy med nål och tråd i märkliga arbetsställningar framöver.

Snart är det påsklov! Nästa vecka läser jag första veckan i kursen i grissjukdomar, men sedan är det lov. Ska bli skönt att åka hem till västkusten lite.

Nu ska jag hoppa in i duschen. Jag luktar ko och alla mina kläder som bara hängt i mitt skåp i omklädningsrummet luktar ko. 😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s