Nya tag, ny lärdom

Hej!

Den senaste tidens stress över all logistik kring mina moment i skolan övergick tillslut från sömnbrist och huvudvärk till effektivitet och lugn. En bra övergång. Nu har jag nog koll på läget igen.

Imorgon gör jag min fjärde och sista journatt på ambulansen. Här går det undan. Vardagsjourerna är från 16.00 (då vi slutar det ordinarieschemat) till kl 8.00 morgonen därpå. Har vi helgjour går man ett helt dygn under en helgdag. Vi får såklart sova under natten, när vi inte är ute och åker, men jag har lyckats pricka in nätter där det varit mycket att göra och det har som mest blivit någon timmes vila här eller där. Dock klagar jag inte, den typen av sömnbrist är bättre än den som kommer av stress. Det har varit mycket kolikhästar på mina jourer. Det är lärorikt att få ”mängdträning” i liknande behandlingar, trots att inget fall är identiskt med något annat.

Just nu handlar det mycket om (för min del) att klara av de olika momenten rent praktiskt. Än har jag inte helt kopplat in hjärnan i det hela, men jag antar att det kommer. Det är ju mycket som är nytt, som vi aldrig tidigare gjort i praktiken. Igår kväll la jag min första kanyl på en häst som skulle få dropp, exempelvis. Här om natten sondade jag min första häst och dessförinnan bandagerade jag min första hov. Det är lite fix och tricks, men veterinärerna vi åker med är bra på att instruera. Jag hade aldrig haft tålamod med så fumliga studenter som mig själv… 😉

Det är fantastiskt oglamoröst, men det är precis lika roligt som jag inbillade mig att yrket skulle vara redan som litet barn. Långa sträckor med bil, slingriga landsvägar, mitt i natten, mörkt och kallt. Och där står man och kliar sig i pannan ute i någon lösdrift med avföring upp i armhålan efter rektalundersökningen.

Som jag tidigare sagt. Jag pendlar mellan att se fram emot examen – att få jobba på riktigt, till att alltid vilja ha någon bredvid mig som äger ”hämta det där, använd en 5 ml-spruta, välj hellre det här preparatet, stasa lite mer, gör såhär istället, undersök sen det här, skriv recept på det här preparatet”. Igår lyckades veterinären guida mig igenom en hel rektalundersökning av en häst, efter att hon precis varit inne och känt. ”Lite mer till vänster kommer du känna den här strukturen, flytta dig sen mer uppåt” osv. Och ja, efter att ha varit vilse bland tarmar och gas hittade jag precis det hon själv hade känt några minuter tidigare. Tur att det är 1,5 år kvar till examen! Önskar mig längre armar tills dess. 😉

Imorgon ska jag åka med till en slaktsvinsbesättning, sedan ska jag ha jour på natten igen. Nu är det bara några dagar kvar innan min inläsningsvecka börjar nästa vecka. Alla har en inläsningsvecka någon gång under det här klinikåret. Då är vi inte schemalagda, utan kan plugga på det vi behöver plugga på. Jag ska åka till Gotland på lördag och vara där en hel vecka, huuur underbart som helst! Jag tänker varva plugg med semester. Intensiva veckor kräver återhämtning. På gården på Gotland finns nu över 200 nya lamm. Helt klart bra semestersällskap.

/Julia

Annonser

En reaktion till “Nya tag, ny lärdom

  1. Åh så mycket kul att läsa :)))kanske svårt att fålängre armar men det måste vara en rejäl tillgång att kunna vrida dem ”ur led ” så som bara du kan ;))

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s