En av tre

En av de tre sista tentorna för terminen är avklarade. Det gick bra! Nästa praktiska prov är på tisdag, sedan är det bara den skriftliga tentan kvar nästa fredag och därmed sätts det punkt för årskurs 4.

Vad har hänt sedan sist? Inget revolutionerande tror jag. Vi fick dräktighetsundersöka grisar. Notera att det är första gången vi i skolan ens fått hålla i en ultraljudsprobe. 😉 Det är nog en ganska rolig syn att iaktta 6 veterinärstudenter och deras tappra försök att få 6 suggor att stå stilla i lösdriften i tillräckligt många sekundär för att få proben på rätt plats och tolka bilden ordentligt. De smarta djuren skämtade med oss tusen gånger om genom att jogga iväg två-tre steg så vi fick börja om igen. Suggor är rätt charmiga, så länge de inte vaktar smågrisar med sitt liv. Att gå in i en grisningsbox till en sugga med en nyfödd kull är inte lika charmigt alla gånger.

Vi har också varit hos korna igen och undersökt dem. Vi har vid de tillfällena fått två kor/student. En ko som ska dräktighetsundersökas och en ”problemko” som har något problem med att komma i brunst/visa brunst/bli dräktig. Fina kor och lärorika dagar.

Det är så mycket sommarlovskänsla i luften hela tiden. Strålande sol och hjärnor på halvfart, ungefär. Min nya hobby är att åka ut till stallet sent på kvällen och rida en barbackatur över ängarna. Trots att många har en hel del att göra hinner vi ändå med att dricka öl på bryggorna vid ån, titta på spex, grilla och spela spel. Tur är väl det! På tal om spex så gjorde femmorna sitt postklinspex här om dagen. Alltså ett spex om sitt år på klinikrotationen. Jäkligt underhållande! Igenkänningsfaktorn var hög i de flesta situationerna.

Jag borde egentligen tentaplugga nu, men det är så svårt att komma igång när solen lyser utanför fönstret. Det är verkligen en utmaning att lära sig olika saker för olika djurslag exakt hela tiden. På ko är det såhär, men tvärt om på häst. På hund gäller helt andra saker och grisar har en egen specialare. Och så har vi ju katten också. Och fåret. Och geten. Och raser med egna undantag. Däggdjur som däggdjur är inte ett vinnande koncept inom veterinärmedicin. 😉

Nu: plugga. Snart: sommarlov och Gotland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s