Hästar och så

Dagar och veckor bara springer iväg och nu är min tid på hästkliniken över. Bloggen hamnar som vanligt sist på prioriteringslistan… Sorry!

Dag ut och dag in i de blå klinikkläderna. Klassen är som en enda stor smurf-armé. Stetoskopet runt halsen, anteckningsblocket i fickan och timmar ut och timmar in på kliniken, varje vardag, ibland på helgerna, ibland på kvällar och nätter. I kalendern står det ”plugga!!!” med stora bokstäver under de lediga helgerna. Som student är dock prokrastrinering mer regel än undantag och ”plugga!!!” ersätts med festligheter, alldeles för sena vinkvällar och den plötsliga övertygelsen om att det löser sig ändå. För det är så vi orkar. Sedan är det måndag igen.

Vi har det rätt bra ändå. Hästkliniken var rolig! Jag lärde mig massor, framförallt om behandlingsstrategier.

Vi har fått kastrera kastrera hingstar, både liggande och stående. Ett av kraven för att det ska vara möjligt att kastrera en hingst stående är att är hanterbar och att man, med hjälp av sederande läkemedel och lokalbedövning, faktiskt kan kapa de där kulorna utan att hästen protesterar. Annars är stackars lilla veterinärens (och hästen) ganska illa ute. Att en av patienterna var lite lätt svårhanterad gjorde att vi fick kastrera den liggande, vilket blev ett bra tillfälle för oss att lära oss hur man går till väga när man söver en häst dissociativt och kastar den.

Vi har lärt oss om sårskador, ögonskador – dess komplikationer och mycket omfattande medicineringsscheman. Vi har fått ta del av komplicerade medicinfall, varit med vid hältutredningar, munhåleundersökningar, koliker och foderstrupsförstoppningar.

Som islandshästmänniska känner jag mig knappt hästkunnig så fort det står bandagering på schemat. Jag menar, linda benen på hästen är inte direkt vardag med våra pälstroll. Men jag har bandagerat och bandagerat på kliniken och nu kan nog även jag lägga olika typer av bandage. Det estetiska i ett bandage blir ju lätt en prestigegrej 😉

Sen var det ju det där med de praktiska färdigheterna. Det spelar ingen roll hur mycket man läser om det i litteraturen. Händerna måste göra det flera gånger för att kunna bemästra det. Vi är väldigt beroende av vilka patientfall som kommer till kliniken och alla ska få göra lika mycket, i den mån det går, så klart. Att önska sig sjuka djur är väl ingen bra egenskap, men vi är ju så beroende av den praktiska träningen. Första gången man gör någonting tänker man knappt själv. Man blir instruerad i varje steg, misslyckas, gör rätt, misslyckas igen osv. Får man göra samma sak en andra gång på nästa patient känner man sig lite säkrare. Får man chansen en tredje gång går det kanske till och med bra. Och ja, vi har tur om det kommer en andra och en tredje gång. Önskar att dygnet var oändligt långt och att tiden gick lite långsammare så att man kunde praktisera varje ledig timme, ungefär.

Hur som helst är hästar fina djur och ska jag jobba ute i fält i framtiden vill jag lära mig mer om hästar. Vi har två valbara kurser nästa termin. Jag valde hästkursen och kirurgikursen.

Vi hade praktisk tenta på hästblocket i fredags. En tentaform där man har fem stationer och 6 minuter per station för att lösa en uppgift. Det kan var allt från att lägga nervblockader för att bedöva ett öga till att undersöka ett föl, sy ihop ett sår eller räkna ut ett vätskebehov och sätta ett dropp på en uttorkad häst. Jag klarade alla stationer utom en. Nervositeten och hjärnan var inte riktigt kompatibla när jag, som del i en neurologisk undersökning, skulle undersöka kranialnerverna på en häst. Så just det momentet måste jag göra en gång till någon dag framöver. Annars är jag fortfarande lycklig för JAG KLARADE BÅDA SMÅDJURSTENTORNA som vi skrev sista veckan i augusti. Så. Otroligt. Skönt.

Imorgon börjar en två veckor lång (kort) kurs i bilddiagnostik.

 

 

 

En reaktion till “Hästar och så

  1. Heja dig!!!
    Klokt att prioritera bloggen sist 😉
    I somras var jag och Julius (som du träffade på privatlektion tillsammans med mig och Jonathan på Raudhetta sommaren 2015) på Island och (bl a) red. HELT FANTASTISKT!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s