Obduktioner

Tja! Är det fortfarande någon som klickar in här, trots den ekande tystnaden?

Jag sörjer, för de roliga dagarna på ambulansen är slut. Istället ska jag nu obducera i tre veckor. Kontraster. Är alltså på patologen nu. Vi läste mycket patologi (läran om sjukdomar) i årskurs 2, men inte kommer jag ihåg särskilt mycket av det (som med allt annat 😉 ).

Skolans kliniker erbjuder djurägare att skicka sina djur på obduktion om de önskar det. På bara de här fyra dagarna har jag hunnit obducera häst, får, hund och katt. Det kan bli lite allt möjligt. Ibland finns det ingen specifik frågeställning i remissen. Djuret kanske har dött plötsligt, då är det upp till oss att undersöka kroppen och organen för att försöka fastställa en dödsorsak (med hjälp av kunniga veterinärer på patologen, så klart). I andra fall finns det klara frågeställningar om djuret har lidit av någon känd sjukdom och därför avlivats, exempelvis. Det är intressant att se hur allt ser ut på insidan. Vi har vuxit ganska mycket sedan vi stod och darrade med skalpellerna på anatomen i årskurs 1 och skulle dissekera vår första råtta. I årskurs 1 lärde vi oss anatomi genom att dissekera. Nu förväntas vi (med böckernas hjälp, tack och lov) ha koll på både normalanatomi och -fysiologi sammanvävt med patologi för att tolka och förstå de förändringarna vi ser i djurens organ.

Efter knappt en vecka längtar jag dock redan ut till kliniken igen. Vi är flera som känner oss lite klena och vi går runt lite lätt illamående hela dagarna på grund av de rätt otäcka lukterna som når hjärnans luktcentra i en obduktionssal.

Dagarna på patologen går till så att vi genomför obduktioner på morgonen. Hela kroppen ska gås igenom, från armbågsled till lillhjärna ungefär. Sedan sammanfattar vi våra fynd och skriver en obduktionsrapport. Efter lunch har vi en genomgång med ansvarig veterinär, som guidar oss vilsna studenter i rätt riktning om så behövs. Sedan har vi en rond i amfiteatern för andra elever på skolan, där visar vi upp fynden, beskriver och pratar om dem och folk har möjlighet att titta och ställa frågor. Det är fritt fram för alla studenter på programmet att gå på den här ronden varje dag. Oftast är det elever i åk 2 som läser patologi eller elever i vår klass, från smådjurs- eller hästkliniken som kanske själva varit involverade i patientfallet då djuret fortfarande var på kliniken.

Annars händer inget särskilt här uppe. Som vanligt har jag tusen saker inplanerade i helgen, kan inte minnas när jag hade en helt ledig helg senast. Men jag har blivit bättre på att inte stressa upp mig över en full kalender. Förra helgen hälsade jag på mina föräldrar och den här helgen väntar en middag med vänner, fodringar i stallet, ridning, klättring och en kväll/natt i Stockholm. Ska väl försöka hinna plugga lite däremellan också. Trivs bra med livet när det inte är tentaperiod. Orkar hur mycket som helst och lever utan stress, trots mycket att göra. Snart kommer julen och med den kommer tentor både innan och efter den korta julledigheten. 😉

 

3 reaktioner till “Obduktioner

  1. Skojar du Julia?! Ja, jag klickar, räknar med att vi är flera.. 🙂 Så intressant att läsa dina inlägg, även om detta inlägget var lite mer olustigt.. ❤ Kör på! Nu är det nedförsbacke! Hälsningar från mig o Nátthrafn!

    Gilla

  2. Underbart med livstecken 🙂 Hur fort rasslade inte de här åren iväg !? Vet att du är en förebild och inspirationskälla för många som funderar på samma bana som dig ! Längtar till jul så vi får träffas fika o skratta 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s