Medvind och övningsoperationer

Ett inlägg per månad är bättre än ingenting, eller hur? Hoppas allt är bra med er där hemma. Här i Uppsala rullar livet på och efter att ha trampat i uppförsbacke med brutalt mycket plugg fram till januari känns den här perioden mer som att luta sig tillbaka och njuta av medvinden och nedförsbacken.

Igår fick vi resultaten från våra senaste tentor. Godkänt resultat innebär inga mer ”riktiga” tentor kvar att skriva på hela utbildningen. Vi har några få examinationer kvar, men de är av mindre variant i form av skriftliga inlämningsuppgifter och praktiska färdigheter.

Det känns. Det känns att vi börjar närma oss livet utanför skolans trygga väggar. Varenda lärare vi haft under de senaste veckorna har pratat om sommaren som kommer, vad vi verkligen bör kunna då och vad som kan vänta oss. Skräckblandad förtjusning, så klart.

Just nu har vi en liten klinikrotation på schemat. Några veckor med smådjur, några veckor med häst och några veckor med produktionsdjur. Vi ska även ha två veckors praktik på valfri plats i vårt avlånga land. Mitt schema ser bra ut och jag har praktiken precis innan sommaren. Det känns bra, eftersom jag ska praktisera på samma ställe där jag ska jobba i sommar.

Just nu är jag på smådjursblocket av kursen. Är inne på andra veckan av tre. Första smådjursveckan bestod av en övning i att tömma analsäckar och att otoskopera. Jag firade alltså min 27:e födelsedag med att tömma analsäckarna på skolans beaglar, livin’ the dream ;). Sedan var vi resten av veckan på IVA (intensivvårdsavdelningen) och på operationsavdelningen.

Den här veckan inleddes med en heldag med EKG. EKG har varit svårt och krångligt sedan den dag det introducerades för oss, men med mycket tragglande och repetition kopplat till riktiga fall från kliniken föll det på plats på ett helt annat sätt igår. Vi började förmiddagen med en föreläsning och på eftermiddagen arbetade vi i grupper. Varje grupp fick två EKG-remsor var som vi sedan skulle presentera för klassen med någon slags skådespel. Vi fick olika roller där varje student ”spelade” någon del av hjärtats retledningssystem och publiken skulle sedan gissa vilka rytmrubbningar(exempelvis kammarflimmer) vi spelade upp. Nördigt som tusan, men väldigt pedagogiskt.

På torsdag och fredag ska vi övningsoperera hundar och katter. Till övningen används hundar och katter som avlivats på kliniken och sedan donerats till skolans undervisning. Vi har fått en hel lista på operationer vi ska genomföra under de två heldagarna, samt en lista på suturer och tekniker vi då helst ska kunna behärska. Jag tycker kirurgi är väldigt roligt och ser fram emot övningen, som jag hört mycket gott om. Vi har därför två heldagar att förbereda oss. Jag har laddat upp med suturmaterial och nålar här hemma och ska snart sätta mig och sy litegrann.

Annars är vintern oändligt lång i den här delen av landet. Dagarna är dock ljusare och jag känner inte samma stress att skynda mig till stallet efter skolan för att kunna rida i dagsljus. Alfa är duktig och utvecklas hela tiden. Att inte haft tillgång till någon tränare på över ett år börjar dock kännas av, därför ser vi extra mycket fram emot sommaren på hemmaplan.

Hästägande + studier/ingen inkomst + studiebidrag är ibland en tveksam kombination. För var prioriterar en i första hand? Den här vintern fick Alfa gå till tandläkaren, men jag avbokade min egen tandläkartid (Läs inte det här, pappa 😉 ). Alfa behövde en ny sadelgjord och några fler kg hö/dygn pga. kylan och studenten lever då på havregrynsgröt, nudlar och falukorv. Sålde min allra finaste kursbok, den fantastiska anatomiboken, här om dagen för att överleva månaden ut. Nästa vecka tänkte jag sälja min ena njure, men fick då tipset om en hemsida där studenter kan vara med i olika forskningsstudier för några hundralappar. 😉 Ta nu det här stycket med en nypa salt, jag har det väldigt bra och är en jäkligt priviligierad person som får utbilda mig till det jag alltid drömt om och samtidigt kunna träna min egenuppfödda häst, men jag längtar milt sagt till den dag jag skaffar mig ett arbete som resulterar i pengar på kontot. 😉

 

 

En reaktion till “Medvind och övningsoperationer

  1. Men Julia! Nu känns det verkligen som om slutet börjar närma sig! Ska bli så gott att få gratulera dig när du är klar! Hoppas förstås att vi bara se’s på någon vaccination och inget allvarligare.. ❤ Får vi veta var du kommer vara i sommar? Kör hårt nu och njut av de sista månaderna! ❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s